top of page

ATT VÄLJA NATURSTEN

LÅT DINA BEHOV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR STYRA VALET

Unika stenskivor av marmor, granit och kalksten

Med 30 års erfarenhet av natursten för olika miljöer rådger vi dig som kund till det bästa valet av natursten för just dina behov och förutsättningar. För att bäst kunna guida dig i valet av natursten rekommenderar vi en kostnadsfri personlig rådgivning direkt med oss, men för att ge dig en bra bas att utgå ifrån har vi här sammanställt en snabbguide om de olika naturstenarnas egenskaper. TRYCK FÖR 7 STEG TILL ETT LYCKAT VAL

Nedan finner du exempel på stensorter du hittar hos oss. Söker du sten för utomhusbruk, vänligen kontakta oss för mer information.  

På besök hos Niklas Ekstedt

Vi intervjuade krögaren Niklas Ekstedt kring hur han tänkte när de tog fram konceptet för restaurang Ekstedt och hur han ser på sina materialval nästan ett decennium senare. Läs intervjun om att välja material som håller för tuffa miljöer.

Låt naturstenens egenskaper styra ditt val

Börja med att definiera vilka egenskaper du söker hos naturstenen. Beroende på vart du vill använda stenskivan så kan egenskaper som stenens hårdhet, avnötning, kemisk resistens och böjdragshållfasthet spela in på olika sätt.

GRANITSKIVOR

KALKSTENSKIVOR

SILESTONE

SKIVOR

GOLV- OCH VÄGGPLATTOR

MARMORSKIVOR

ÖVRIGA SKIVOR

TERRAZZO

Hittar inte du vad du söker?

Kontakta oss gärna!

  Snabbguide   

Natursten är ett hårt material, och hårdhet är en egenskap som kan utläsas av de mineral som stenen består av. Granitens silikatmineral ger stor hårdhet. Ju större kvartsinnehåll, desto hårdare sten.


Granitytan är mycket resistent mot mekanisk påverkan oavsett ytbearbetning. Polerade golvplattor och trappsteg kan därför hålla sig blanka även i offentliga rum med hårt slitage. Marmor och kalksten är karbonatstenar, med lägre hårdhet. Därför kan en polerad golvyta av marmor eller kalksten mattas snabbt av slitaget i offentlig miljö. Skillnaden mellan olika marmor- och kalkstenssorter kan dock vara stor.

bottom of page